Glutenvrije pizzabodem

Ingrediënten (1 grote bodem):

20 gr rijstmeel
20 gr maïsmeel
10 gr aardappelzetmeel
10 gr teffmeel
0,6 gr zout
1,2 gr gist
50 gr water
1/2 tl Xanthaangom

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke stand.
Doe de droge ingrediënten bijelkaar in een kom en voeg het water toe. Goed roeren zodat er geen klonten meer aanwezig zijn. Laat het mengsel 15 minuten rusten om stevig te worden.
Knip een stuk bakpapier zo groot als de bakplaat. Het deeg ga je zo meteen uitrollen op het bakpapier. Omdat de mix zo plakkerig en kwetsbaar is kun je het niet meer verplaatsen.
Bestrooi het bakpapier rijkelijk met rijstebloem en leg de mix op het bakpappier. Bestrooi ook de bovenkant van het mengsel met rijstebloem en rol voorzichtig het deeg uit. Eventueel met nog meer rijstbloem bestrooien. Lastig in het begin maar oefening baart kunst. 

(voor)Bakken

Voordat je beleg op de pizzabodem doet moet je deze eerst voorbakken. De bodem wordt stevig en droogt alvast wat. Bak in de hoogste stand ongeveer 2 minuten.

Bekleed de pizzabodem met tomatensaus of tomatenpuree en andere ingrediënten naar keuze. Bak vervolgens de pizza in 5-6 minuten gaar. 

 

Over mij


In 2016 ben ik gestart met het geven van broodbak workshops. Gewoon gezellig aan de keukentafel met maximaal 4 mensen tegelijk. Hou jij ook van broodbakken, geef je dan snel op.

Bakkersformule

Hieronder bereken je met de bakkersformule hoeveel vocht en zout je aan je mengsel toevoegt. De desemhoeveelheid bepaal je uiteraard zelf (of neem de standaard 1/3 van het meelgewicht). In de berekening wordt echter uitgegaan van een desem met 100% hydratatie (dus 50% meel 50% water).