Nieuws

Social media button verwijdert van website

Zodra ik wist dat Facebook zijn like en share buttons gebruikt om (ook niet leden) te volgen heb ik direct deze sociale media buttons verwijderd van mijn website. Delen van de inhoud wordt nog steeds op prijs gesteld.

Nu ook bakken met poolish

Na een aantal succesvolle workshops bakken met zuurdesem, kun je nu ook leren bakken met poolish. De overeenkomst met zuurdesem is dat je het brood veel meer tijd geeft om te rijzen en te rijpen. Ook hierbij is tijd dus belangrijke factor, maar je wordt rijkelijk beloond met een heerlijke smaak!

Poolish is een slap voordeeg op basis van een heel klein beetje gist waarbij water en meel in gelijke delen worden gebruikt. Doordat je het voordeeg lang laat staan vermeerderen de gistcellen zich. Net als met de zuurdesemworkshop zorg ik er voor dat de poolish de avond van te voren al wordt voorbereid zodat hij de hele nacht te tijd heeft om te rijpen. Naast alle basis broodtechnieken krijg je uiteraard ook uitleg over bakken met poolish en hoe je zelf poolish maakt.

Nieuwsgierig geworden? Kijk snel bij Workshops voor beschikbare plekken en kom ook bakken!

Eerste workshop groot succes

Op 10 september vond de eerste workshop van Bakkenbijjob.nl plaats. Een druk programma met maar liefst 4 verschillende broden in 4 uur tijd: een meergranenbrood met sesam, meergranenbrood met emmer en roggekorrels (beide busbroden), een witbrood (vloerbrood) en een rozijnen-krentenbrood (op de bakplaat).

Lees meer: Eerste workshop...

Nieuwe website

zuurdesem

Na tijdje kneden, rusten, rijzen en bakken is daar dan de gloednieuwe website bakkenbijjob.nl. Lees alles over de workshop broodbakken in het midden van het land. Kleinschalig en aan de eettafel. Leer de technieken van mengen, kneden, rijzen en bakken zodat je ook thuis aan de slag kunt. Natuurlijk wil je eerst weten van wie je al die tips en trucs gaat leren. Meld je daarna aan.

Recepten

Af en toe publiceer ik hier brood- (en soms koekjes)recepten waar ik enthousiast over ben. Het staat je vrij om ze te gebruiken, maar wel op eigen risico!

Boekentips

Bakken leer je niet alleen maar door te experimenteren. Veel mensen zijn je al voorgegaan én hebben hun ervaringen opgeschreven. Een korte selectie van enkele Engels- en Nederlandsstalige boeken.

Lees meer: Boekentips

Over mij


In 2016 ben ik gestart met het geven van broodbak workshops. Gewoon gezellig aan de keukentafel met maximaal 4 mensen tegelijk. Hou jij ook van broodbakken, geef je dan snel op.

Bakkersformule

Hieronder bereken je met de bakkersformule hoeveel vocht en zout je aan je mengsel toevoegt. De desemhoeveelheid bepaal je uiteraard zelf (of neem de standaard 1/3 van het meelgewicht). In de berekening wordt echter uitgegaan van een desem met 100% hydratatie (dus 50% meel 50% water).