Volkorenbrood met haver en rogge

Ingrediënten (voor 4 halve busbroodjes):
900 gr volkorenmeel
300 gr zuurdesem
17 gr zout
700 gr water
100 gr haverkorrels
50 gr roggekorrels

Voorbereiding
Zet de haver- en roggekorrels 12 uur van te voren in de week. Giet ze daarna af en met schoon water koken tot ze gaar zijn (zie verpakking). Daarna afgieten, uit laten lekken en af laten koelen.
Haal je zuurdesemstarter de avond van te voren uit de koelkast en vermeerder die tot 300 gr zuurdesem (170 gr volkorenmeel en 130 gr water)
Twee bakblikken (van ongeveer 800 gr inhoud) vet je in met zonnebloemolie en bestuiven met roggemeel.

Bakken
Meng de zuurdesem, het meel en 600 gr water en laat het een half uurtje staan (mengrust). Voeg vervolgens het zout toe en kneed het tot een mooi soepel deeg is. Voeg vervolgens met kleine beetjes de laatste 100 gr water toe. Kneed tussen iedere keer toevoegen goed, zodat het water goed opgenomen wordt. Uiteindelijk wordt het een behoorlijk slap deeg. Voeg als laatste de gekookte korrels toe.

Laat het deeg ongeveer 3-4 uur (of langer mag ook, maar stomp het dan af en toe terug) rusten op een warme plek. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Bol de stukken op en laat ze een half uur rusten. Bol dan steviger op en leg twee bollen tegen elkaar aan in een bakblik. Vervolgens vul je ook het andere bakblik.

Laat de broden rijzen (max. 2 uur) op een warme plek. Verwarm de oven voor op 230 graden. Schuif de broden in de oven en besproei de wanden van de oven met een plantenspuit. Bak de broden in 40 minuten gaar. De laatste 15 minuten doe je de deur op een kiertje zodat de waterdamp kan ontsnappen. Als de broden bruin kleuren kun je de temperatuur terugdraaien naar 200 graden.

{gallery}Broden/Volkoren{/gallery}

Over mij


In 2016 ben ik gestart met het geven van broodbak workshops. Gewoon gezellig aan de keukentafel met maximaal 4 mensen tegelijk. Hou jij ook van broodbakken, geef je dan snel op.

Bakkersformule

Hieronder bereken je met de bakkersformule hoeveel vocht en zout je aan je mengsel toevoegt. De desemhoeveelheid bepaal je uiteraard zelf (of neem de standaard 1/3 van het meelgewicht). In de berekening wordt echter uitgegaan van een desem met 100% hydratatie (dus 50% meel 50% water).