over mij

 
Mijn opa bakte zelf zijn brood. En voor een groot deel van de Roermondse bevolking. Om de familietraditie in ere te houden ben ik gaan experimenteren met meel, bloem, gist, water en zout. Lang niet altijd met het gewenste resultaat. De website van Levine van Doorne heeft mij veel inspiratie gebracht. De basis van het broodbakken leerde ik vervolgens aan haar keukentafel en bleek de start voor een leven met zelfgebakken brood.

Nadat de Rofco B10 bij ons introk, is het bakken in een stroomversnelling geraakt. Geen brood van de gewone bakker, maar lekker vers uit eigen oven, zonder broodverbeteraars en met minder zout. De Bear Teddy doet het zware kneedwerk zodat ik meer tijd overhoudt om nieuwe recepten uit te zoeken. 

Na een aantal wanhopige pogingen om zelf een zuurdesem op te starten, kreeg ik van Bakker Albert in Zeist een starter; mét een uitgebreide uitleg. Inmiddels heb ik mijn eigen starter gemaakt en sta ik iedere keer weer verwonderd te kijken naar alle belletjes die mijn zuurdesem in een nacht produceert. Wil je je ook verwonderen, meld je dan aan voor een workshop broodbakken.

De prachtige huisstijl en het merendeel van de foto's zijn gemaakt door Hilde. Benieuwd wat ze nog meer doet, kijk dan snel op hildemaakt.nl.

Op de artikelen en foto's rust copyright. Overnemen voor niet commerciële doeleinden mag, mits je ze niet bewerkt en je een link naar mijn website toevoegd.

Over mij


In 2016 ben ik gestart met het geven van broodbak workshops. Gewoon gezellig aan de keukentafel met maximaal 4 mensen tegelijk. Hou jij ook van broodbakken, geef je dan snel op.

Bakkersformule

Hieronder bereken je met de bakkersformule hoeveel vocht en zout je aan je mengsel toevoegt. De desemhoeveelheid bepaal je uiteraard zelf (of neem de standaard 1/3 van het meelgewicht). In de berekening wordt echter uitgegaan van een desem met 100% hydratatie (dus 50% meel 50% water).