Glutenarm meergranenbrood met kefir

Ingrediënten (1 brood)
160 gr boekweitmeel
20 gr tapioca zetmeel
30 gr teff volkorenmeel
40 gr havermeel (of fijngemalen havervlokken)
1/2 tl xanthaangom
1/2 tl glycerine
10 gr gemalen Psyllium
7 gr gedroogde gist
20 gr gepelde hennepzaadjes (alternatief: grof gemalen zonnebloempitten)
30 gr gebroken lijnzaad
500 ml Kefir (of karnemelk)
1 tl zout

Voorbereiding
Doe de ingrediënten in een kom en roer met een garde ongeveer 3 minuten totdat alles goed gemengd is. Het heeft nu nog de dikte van pannekoekenbeslag maar dat lost zich vanzelf op. 
Laat het beslag afgedekt met plastic, 1 uur op een warme plek staan. Je zult zien dat het rijst en stevig wordt.

Bakken
Vet een bakblik (750 gr) in en bestooi dat met rijstmeel of boekweitmeel. Maak je handen nat onder kraan en vorm een brood met je handen. Leg dit in een bakblik en laat het nog eens 90 minuten rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 220 graden en bak het brood in 40-50 minuten gaar. wordt de bovenkant te bruin, dek het dan gedurende het bakken af met aluminiumfolie. Het brood is gaar als het stevig aanvoelt. 
Haal het brood direct uit het bakblik en leg het voorzichtig op een rooster om af te koelen. De structuur moet zich nog stabiliseren dus laat het helemaal afkoelen (of beter nog, de hele nacht laten staan).


Het brood blijft een aantal dagen lekker, maar is ook erg goed in te vrienzen.Bij warm weer in de koelkast bewaren om schimmel te voorkomen.

 

Over mij


In 2016 ben ik gestart met het geven van broodbak workshops. Gewoon gezellig aan de keukentafel met maximaal 4 mensen tegelijk. Hou jij ook van broodbakken, geef je dan snel op.

Bakkersformule

Hieronder bereken je met de bakkersformule hoeveel vocht en zout je aan je mengsel toevoegt. De desemhoeveelheid bepaal je uiteraard zelf (of neem de standaard 1/3 van het meelgewicht). In de berekening wordt echter uitgegaan van een desem met 100% hydratatie (dus 50% meel 50% water).