Tarwe zuurdesembrood

 Ingrediënten (40 stuks)

voor het deeg
100 gr boter
75 gr kokosbloesemsuiker
75 gr rijststroop
200 gr roggemeel
25 gr speltbloem
35 gr pure chocolade in kleine stukjes
25 gr haver- of speltvlokken
1 theelepel cacao
1 theelepel baking soda
1 theelepel amonium bi carbonaat (optioneel)
snufje zout (of 2 gr grof zeezout voor de liefhebber)

Werkwijze
Verhit in een pan de boter, kokosbloesemsuiker en rijststroop tot alles gemengd en gesmolten is. Laat iets afkoelen
Doe de haver- of speltvlokken in een keukenmachine en hak ze grof. De chocolade hak je in kleine stukjes.

Meng de roggebloem, speltbloem, chocolade, vlokken, cacao, baking soda en amonium bi carbonaat en het zout in een kom door elkaar. Voeg het boter/suikermengsel er goed door heen totdat het geheel een bal vormt (let op het mengel kan erg heet zijn!). Je krijgt nu een taai deeg. Laat het iets verder afkoelen.

Bestuif je werkplek met voldoende speltbloem en rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 2 mm dikte. Steek met een koekjesvorm de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes zullen een klein beetje rijzen dus niet strak tegen elkaar aan. Bak in de oven op 150 graden ongeveer 10-12 minuten (afhankelijk van de grootte van de koekjes). Haal ze uit de oven en laat een paar minuten op de bakplaat afkoelen. Breng ze vervolgens over op een rooster en laat ze daar helemaal afkoelen. Pas dan worden ze knapperig.

Over mij


In 2016 ben ik gestart met het geven van broodbak workshops. Gewoon gezellig aan de keukentafel met maximaal 4 mensen tegelijk. Hou jij ook van broodbakken, geef je dan snel op.

Bakkersformule

Hieronder bereken je met de bakkersformule hoeveel vocht en zout je aan je mengsel toevoegt. De desemhoeveelheid bepaal je uiteraard zelf (of neem de standaard 1/3 van het meelgewicht). In de berekening wordt echter uitgegaan van een desem met 100% hydratatie (dus 50% meel 50% water).