Speltbrood met zonnebloempitten

Soms loop je zomaar tegen bio producten aan. Sinds kort heeft Lidl bio speltmeel en -bloem opgenomen in haar assortiment. Omdat dat voor iedereen goed te krijgen is, ben ik aan de slag gegaan met een recept met hun verschillende soorten speltproducten.

Lees meer: Speltbrood met...

Volkoren, spelt en haverbrood

Soms koop je ingrediënten waarvoor je nog geen hoger doel hebt dan het keukenkastje. Zo ook de speltvlokken die halve prijs waren bij de Korenmaat; mijn leverancier van biologisch meel. Ik koos er voor om ze in water te weken en na het kneden samen met gebroken lijnzaad handmatig door het deeg te kneden.

Lees meer: Volkoren, spelt en...

Volkorenbrood met haver en rogge

{gallery}Broden/Volkoren{/gallery}

Terug naar de basis. Met de basisingrediënten, aangevuld met gekookte haver- en roggekorrels maak je een heerlijk desembrood. Het belangrijkste ingrediënt is tijd. Je zult de haver- en rogge korrels moeten weken en koken om ze niet als kiezenbrekende onderdelen in je gebakken brood terug te laten keren. 

Lees meer: Volkorenbrood met...

Gevulde koeken met rozijnen-dadelvulling

{gallery}koeken{/gallery}

Koekjes bakken zonder suiker. Best een lastige opgave in het begin. Eerst veel lezen over de vervangers en dan maar puzzelen en uitproberen. Ik heb geprobeerd het Harde Wenerdeeg (wat bakkers gebruiken voor gevulde koeken) te vervangen door een variant zonder suiker en boter. En het lijkt er nog op ook! Iets brosser en uiteraard vele malen minder zoet. De zoete vulling van rozijnen en dadelstroop compenseren dit!

Lees meer: Gevulde koeken met...

Over mij


In 2016 ben ik gestart met het geven van broodbak workshops. Gewoon gezellig aan de keukentafel met maximaal 4 mensen tegelijk. Hou jij ook van broodbakken, geef je dan snel op.

Bakkersformule

Hieronder bereken je met de bakkersformule hoeveel vocht en zout je aan je mengsel toevoegt. De desemhoeveelheid bepaal je uiteraard zelf (of neem de standaard 1/3 van het meelgewicht). In de berekening wordt echter uitgegaan van een desem met 100% hydratatie (dus 50% meel 50% water).