Hoe houd je je brood zo lang mogelijk vers zonder toevoegingen. Heel simpel, het komt gewoon uit de kraan: water. Hoe hoger het vochtgehalte van het brood hoe langer het vers blijft. Om een handelbaar deeg te hebben gebruiken de meeste thuisbakkers recepten waar 60% (percentage ten opzichte van het gewicht aan meel/bloem) vocht in gebruikt wordt. Immers hoe meer water hoe kleveriger en slapper het deeg. Zelf bak ik regelmatig met 80% vocht maar dan wel in een broodbak vorm. Tijd voor twee nieuwe technieken: een kookstuk en de strech-and-fold techniek. Een kookstuk zorgt er voor dat je deeg meer water op kan nemen. De strech-and-fold techniek helpt je om de deegspanning optimaal te krijgen.
Eind september wacht het Michaëlsfeest (een van de belangrijkste jaarfeesten) op ons. Traditioneel wordt een drakenbrood gebakken al dan niet met een zwaard. Voor de kinderopvang was men op zoek naar iemand die drakenbrood kon bakken. Een uitdaging die ik graag aan ben gegaan, maar vooral nogal wat oefening vergde. Helemaal niet erg want ongeacht de vorm vloog het brood er in! Om een heerlijke smaak en een gecontroleerd rijsproces te krijgen maak ik gebruik van een poolish. Een slap voordeeg met een minimale hoeveelheid gist (de nacht ervoor gemaakt) wat ruim de tijd krijgt om smaak te ontwikkelen. Vanwege de kleine hoeveelheid gist is het rijsproces langzaam maar gelijkmatig.
Altijd weer uitdagend om een origineel en toch verantwoord verjaardagskoekje te bakken. Dit jaar het thema kipjes met chocolade!
Je weekendgevoel begint extra vroeg met deze Duitse Fränkische Hörnchen; een Duitse variant van croissantjes. Een voorbereidingstijd van 41 uur geeft een prachtig deeg met mooie laagjes. En het goede nieuws is dat je veel minder boter hoeft te gebruiken dan bij de Franse variant. Vers zijn ze het allerlekkerste; anders piep je ze weer even op boven de broodrooster. Recept is een vertaling van de ploetzblog.de.